Een wensbare toekomst voor onze kinderen.
Het denkkader waardoor ik deze zomer mijn missie gevonden heb.
Hallo,
En zo stond ik naast een afvalcontainer te vertellen hoe ik deze zomer mijn missie ontdekte.
Wat me drijft?
Een wensbare toekomst voor onze kinderen.
Mijn rol daarin?
Jullie helpen een goede voorouder te worden.
Een wensbare toekomst voor onze kinderen
Klinkt simpel als ik het zo schrijf, maar ik kwam er toe na heeeel veel lezen en schrijven (van nieuwsbrieven). En na heeel veel praten en luisteren (met Long Term Society leden).
Een wensbare toekomst voor onze kinderen. Let me unpack it.
Onze kinderen, daarmee bedoel ik future generations. Zij die de wereld van ons erven. Je mag zelf inschatten in welke tijd die toekomstige generaties leven. De ondernemers en change-makers van morgen leven vandaag al. Misschien heb je er een in huis. Maar je kan ook verder in de toekomst reizen. Naar zij die nog moeten geboren worden. Zij die in 2084 naast de Schelde in Gent of Antwerpen staan (hoe zal die rivier eruitzien dan?).
Je begrijpt wat ik bedoel.
Je hoeft geen kinderen te hebben om een voorouder te zijn.
En dan die toekomst. Wat is dat trouwens, ‘de toekomst’? Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik leer dat het een paradox in zich draagt. Enerzijds weet ik dat de toekomst ons altijd ontsnapt. Dat we niet kunnen weten of bepalen hoe ze zal zijn. Anderzijds hebben we een invloed op de toekomst, zowel via ons denken als ons doen.
Daarom ga ik voor een wensbare toekomst. Een toekomst die ik onze figuurlijke kinderen en kleinkinderen toewens. Dat betekent afscheid nemen van een oude wereld. En strijden voor een betere - andere wereld. Er zijn vele mogelijke toekomsten. Een wensbare toekomst is er volgens mij één die nog leuker en levendiger is dan vandaag.
Vier jaar geleden ontdekte ik dezelfde paradox in langetermijndenken. Eenmaal je de uitdagingen op lange termijn ziet, begrijp je dat we geen dag te verliezen hebben. Om te handelen. Om keuzes te maken. Om het anders te doen. Het was Roman Krznaric die me erop wees in ‘A Good Ancestor’. Het staat sindsdien in mijn geheugen gegrift.
Ik werd geobsedeerd door langetermijn denken. In al oude man-modus werd ik verliefd op de tool, het instrument. Het heeft me vier jaar (en een stel meditaties en psychedelics) gekost om de betekenis van Een Goede Voorouder - A Good Ancestor - echt te begrijpen.
Langetermijn denken is geen doel op zich. Het is een strategische keuze. Een manier om voorouderschap aan te wakkeren. Om te beseffen dat we bestaan in een groter geheel. Met relaties naar het verleden én de toekomst. Beseffen dat we dus iets achter te laten hebben.
Zodra dit soort voorouderschap wakker wordt, kijk je anders naar het heden.
Herken je dat?
Ik moet erbij denken aan die quote van Archimedes, de Griekse ingenieur-filosoof. Toen hij als eerste een verklaring voor de kracht van een hefboom kon geven, zei hij: "Geef mij een steunpunt en ik beweeg de aarde". Datzelfde gevoel heb ik bij langetermijn denken. Het is een krachtige hefboom om onze missie te bereiken. Want onze wereld loopt vast op kortzichtigheid en kortetermijn denken.
"Geef mij een steunpunt en ik beweeg de aarde".
Archimedes
Disclaimer. Er zijn nog hefbomen. Het zou van deze brief een boek maken om ze allemaal te beschrijven. Wel relevant voor dit schrijven is dat er naast langetermijn denken ook langetermijn voelen nodig is. De gevoelswereld is wat ons aanzet tot actie. Daardoor komen we in beweging. Het denken en het voelen, ze komen in Long Term Society events allebei aan bod.
Want als dit het denkkader is, dan is Long Term Society het speelkader. Een plek waar we elkaar motiveren een goede voorouder te worden.
Doe je eens mee?
Wil je meer…?
Meer … over toekomstige generaties?
De United Nations heeft de Declaration on Future Generations goedgekeurd. Er is een globale meerderheid vóór het idee dat we voorouders zijn van toekomstige generaties. En dat we ons zo moeten organiseren en gedragen. Dit gaat compleet in tegen onze manier van werken en leven op deze planeet. History in the making.
📜 Lees hier de Declaration on Future Generations.
Ik sprak eerder dit jaar op FTI and Festival in Leuven met minister president Jan Jambon, met burgemeester Mohamed Ridouani en schepen Lalynn Wadera uit Leuven over toekomstige generaties. Het concept staat ondertussen op de visienota van burgemeester voor de komende regeerperiode. Impact!
🌹 Lees hier de nota voor de volgende regeerperiode van Vooruit in Leuven.
Meer … over mijn talks en gedachten?
Woensdagavond spreek ik in Amsterdam op een avond van VPRO Medialab. Het onderwerp: hoe AI ons kan helpen naar een duurzame wereld te gaan. Ik mag de vraag omdraaien: hoe langetermijn denken ons kan helpen beter met AI om te gaan.
🤖 Amsterdam-vrienden: tot woensdag in The Social Hub!
Op 14 november geef ik breng ik langetermijn denken naar System Shakers in Wintercircus. Ik geef een talk en ga in debat met ondermeer Kees Klomp, Mark Andries (Vlaio), Nele Van Damme (Upgrade Estate), Chris Van Gils (Content Moon) en Barbara Seynaeve (Voelbaar).
🍫 Boek hier je ticket voor System Shakers van Sociale InnovatieFabriek.
Meer … over Long Term Society?
De oktober meetup gaat over geld. Yes, geld. We zijn er elke dag mee bezig. Maar hebben we een monetair systeem dat onze noden dient?
👁️🗨️ Meedoen? De eerste keer is gratis 😜. Dinsdag 29 oktober (online).
Thema van de vorige meetup was de balans tussen strijd (voor een betere wereld) en joy (in de wereld). Aangezien de transitie naar een andere wereld vaak wordt voorgesteld als een verhaal van minder, vroeg ik de community members eens het omgkeerde te doen. Wat als de toekomst eens een verhaal van meer wordt?
🫶 Ontdek wat we allemaal meer mogen in de toekomst.
Hi Fredo, bedankt voor deze gedachtegang over langetermijndenken.
Ik ben net klaar met het lezen van de UN Declaration on Future Generations. Zoals je zelf wel gemerkt zal hebben, is er een enorme parallel met de UN Agenda 2030, de duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze 17 SDGs werden reeds in 2015 geintroduceerd en vormen per definitie ook een kader voor duurzaam of langetermijn denken; want de uitkomst van het behalen van deze doelen zal nog heel lang positieve effecten hebben op de wereld en maatschappij.
Daarom vroeg ik me af of je enig idee hebt waarin deze Declaration on Future Generations dan net verschilt van de SDGs en waarin de meerwaarde precies zit om deze nu, halfweg de Agenda 2030, te lanceren? Ben benieuwd naar je gedachten!